Odată cu dezvoltarea fizicii cuantice, o nouă teorie impresionantă tinde să ia amploare. Teoria timpului, unde trecutul, prezentul şi viitorul se îmbină şi există simultan în întregul nostru univers.
Chiar dacă la prima vedere această teorie pare desprinsă din cărţile science-fiction, timpul este diferit faţă de percepţia noastră de zi cu zi. Am fost învăţaţi să privim timpul precum o linie, pe care sunt situate în ordine trecutul, prezentul şi apoi viitorul. Aceste părţi ale timpului le considerăm distincte, adică un moment din trecut nu poate exista în prezent sau în viitor decât sub forma unei amintiri şi nu fizic.
Această teorie pare una învechită şi total lipsită de realism. Oamenii de ştiinţă susţin că timpul nu trebuie privit ca pe o linie, ci ca pe un cuantum în care se îmbină cele trei părţi ale sale. În acest fel, trecutul, prezentul, cât şi viitorul există în acelaşi timp şi se petrec concomitent.
Distincţia dintre trecut, prezent şi viitor este o mare iluzie, o greşeală pe care oamenii au asimilat-o din pură ignoranţă. Desigur, această iluzie pare una extrem de convingătoare, dar realitatea reflectă o altă perspectivă a timpului, una total diferită.
Interesant mai este faptul că de-a lungul timpului au existat numeroşi erudiţi care au scris despre teoria timpului din percepţia cuantică. Unul dintre ei a fost Sf. Augustin de Hippo, unul dintre cei mai mari gânditori ai Antichităţii, care se întreba retoric: “Cum pot exista trecutul şi viitorul în condiţiile în care trecutul a fost şi nu mai există, iar viitorul nu s-a întâmplat încă?“.
Pornind de la această afirmaţie realizăm că încă din cele mai vechi timpuri au existat oameni care au înţeles că percepţia generală asupra timpului este una greşită. Mai mult de atât, oamenii de ştiinţă ne spun că întreg Universul este încă un mister, care poate aduce numeroase surprize odată cu evoluţia ştiinţei şi lărgirea perspectivei omului.
“Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp.” – Garabet Ibrăileanu
Sursa: http://noischimbamromania.org/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu