sâmbătă, 12 iulie 2014

AL CINCILEA LEGĂMÂNT

O carte a înțelepciunii tolteceDON MIGUEL RUIZ și DON JOSE RUIZ’Ghid practic pentru cunoașterea de sine

                                  
Fragmente:
POVESTEA TA
Primul legământ: Fii impecabil în tot ceea ce spui.
Fericirea ta depinde numai de tine și de maniera în care știi să te folosești de cuvinte. Dacă te înfurii și te folosești de cuvinte pentru a-i transmite unei alte persoane emoțiile tale otrăvite, la prima vedere pare că aplici acest instrument atât de puternic împotriva persoanei în cauză, dar în realitate tu îl aplici împotriva propriei tale ființe. Acțiunea ta va da naștere unei reacții similare din partea persoanei, care îți va deveni dușman. Dacă insulți pe cineva, este posibil ca acesta să îți riposteze cu aceeași monedă. Cred că îți este clar acum că te-ai folosit de această armă „cuvântul” împotriva propriei tale ființe.
A fi impecabil în tot ceea ce spui înseamnă a nu te folosi niciodată de puterea cuvântului împotriva ta. Folosește doar cuvinte de apreciere la adresa ta. Ești perfect așa cum ești. Te simți împăcat și îți creezi o viață trăită în libertate și împlinire. Acest legământ este suficient pentru a-ți transforma în totalitate viața într-un paradis personal. De aceea, fii întotdeauna conștient de maniera în care te folosești de cuvinte, fii impecabil în tot ceea ce spui.

FIECARE MINTE ESTE O LUME ÎN SINE
Al doilea legământ: Nu lua nimic în nume personal.
Din perspectiva toltecă, întrega noastră viață reprezintă un vis, întrucât creierul nostru este programat să viseze 24 de ore din 24. Imaginează-ți că te afli într-un mall uriaș, cu sute de cinematografe. Te uiți să vezi ce filme sunt și vezi unul cu numele tău. Intri în cinematograf și vezi sala liberă. O singură persoană se află în ea. Te așezi în spatele ei, încercând să nu o deranjezi, dar ea nu te bagă în seamă. Întreaga ei atenție este focalizată asupra filmului.
Te uiți la ecran și recunoști toți eroii care apar pe el: famiia, frați, surori, iubit,... Constați că eroul principal al filmului ești tu, scenariul îți aparține, iar cel din fața ta ești tot tu, care contempli povestea propriei vieți.
Intri în altă sală și găsești tot o persoană. Este mama ta, tatăl, sau oricare din cunoștințele tale. Nici măcar nu te bagă în seamă. Acum tu ești personaj secundar, faci parte din filmul lor, așa cum te văd ei. Fiecare jucăm un rol, care nu corespunde cu personajul nostru din alte scenarii, fiindcă fiecare are o percepție diferită față de o persoană sau un obiect. Când vei înțelege acest lucru, totul se va schimba pentru tine. Oamenii trăiesc în propria lor lume, în propriul lor film, în propria lor poveste subiectivă. Tot ceea ce cred oamenii despre tine se referă de fapt la „imaginea” pe care o au ei în legătură cu tine, care nu este totuna cu tine. Nu interpreta nimic la modul personal.

ADEVĂR SAU FICȚIUNE
Al treilea legământ: Nu face presupuneri inutile.
Milenii la rând, oamenii au crezt că în mintea umană este un conflict între bine și rău. Acest lucru este complet fals. Binele și răul nu sunt de cât rezultatul adevăratului conflict, iar acesta se referă la discrepanța dintre adevăr și minciună. Practic, toate conflictele sunt consecința unor minciuni. Adevărul nu poate genera niciodată conflicte. El nu simte nevoia să demonstreze că are dreptate, ci există în sine, indiferent dacă noi îl credem sau nu. Minciunile există decât dacă le creăm și supraviețuiesc decât dacă credem în ele.
Reține: visul nostru depinde în totalitate de convingerile pe care le avem, iar acestea pot fi adevărate sau false. Adevărul conduce întotdeauna la autenticitate și la fericire, în timp ce minciunile conduc la limitare, la suferință, la dramă. Cei care cred în adevăr, trăiesc practic în rai. Cei care cred în minciuni, sfârșesc mai devreme sau mai târziu prin a trăi în iad. Nimeni nu trebuie să moară pentru a ajunge în rai. Raiul este în jurul nostru, la fel și iadul.
Una din cele mai mari minciuni care circulă în lume este aceea că: „Nimeni nu e perfect”.
Adevărul este că tot ceea ce există în creație este perfec, inclusiv oamenii.
Oamenii cred minciunile pentru că nu sunt lucizi. Sistemul nostru de convingeri este precum o oglindă care ne arată doar lucrurile în care credem.
Conștientizează faptul că, aproape tot ceea ce îți spui în mintea ta reprezintă o prezumție. Începi să te gândești la tot ce poate fi mai rău: „ Dacă i s-a întâmplat ceva? Poate trebuie să sun la poliție.” Așadar, nu face presupuneri inutile.

PRACTICA ESTE SECRETUL MAESRULUI
Al patrulea legământ: Fă întotdeauna tot ce îți stă în puteri
Dacă te simți pregătit să îți schimbi viața (adică vechile legăminte), cel mai important lucru devine luciditatea. Nu îți vei putea schimba niciodată vechile legăminte dacă nu vei deveni conștient de ceea ce îți place și de ceea ce îți displace cu adevărat. Numai luciditatea nu este suficientă. Ea trebuie însoțită și de acțiune. Orice schimbare este rezultatul acțiunii, al practicii: „ Practica îl transformă pe discipol într-un maestru”.
De pildă, dacă vei practica impecabilitatea cuvântului, dacă vei refuza să mai interpretezi ceva în nume personal și dacă nu vei mai face presupuneri inutile, vei rupe automat zeci de legăminte care te țineau captiv în visul iadului tău personal. În scurt timp, noile tale convingeri vor deveni o opțiune a sinelui tău real, nu a imaginii de sine pe care ai cultivat-o atât de multă vreme.
Al patrulea legământ le permite primelor trei legăminte să devină niște obișnuințe adânc gravate în subconștient. Repetiția și practica te vor transforma într-un maestru.

PUTEREA ÎNDOIELII
Al cincilea legământ: Fii sceptic, dar învață să asculți
Prima parte a legământului te învață să cultivi scepticismul pentru un motiv cât se poate de simplu: marea majoritate a lucrurilor pe care le auzi nu sunt adevărate. Tu știi deja că oamenii comunică prin simboluri și că aceste simboluri nu sunt adevărate.
A doua parte a legământului spune. „Învață să asculți”. Motivul este la fel de simplu: atunci când asculți cu adevărat, tu poți înțelege cu ușurință semnificația simbolurilor folosite de oameni. Le poți înțelege astfel povestea, iar comunicarea cu ei devine mult mai ușoară. Dacă toți oamenii ar practica acest legământ, în locul confuziei actuale ar domni pacea și claritatea.
De vreme ce credința înseamnă să nu ai îndoieli, iar îndoielile presupun automat o lipsă de credință, fii sceptic. Nu crede tot ce auzi.
De aceea, nu mă crede pe mine, nu te crede pe tine și nu crede pe nimeni altcineva. Adevărul nu are nevoie de credința ta pentru a fi recunoscut. El există pur și simplu și supraviețuiește indiferent dacă tu crezi sau nu în el. Numai minciunile au nevoie de credința ta. Ele știu că, dacă nu vei crede în ele, nu vor supraviețui scepticismului tău și vor dispărea.
Pe de altă parte, scepticismul poate merge în două direcții opuse. Una constă în a pretinde că te consideri prea deștept pentru a te lăsa prostit. „ Iată cât de inteligent sunt. Nu cred în
Nimic.” Acesta nu este un scepticism autentic. Adevăratul scepticism înseamnă să nu crezi din start în orice auzi și să discerni adevărul de minciună. Dacă știi că oamenii visează și distorsinează adevărul, este normal să fii sceptic atunci când îi asculți. Numai în acest fel poate deveni visul tău o reflectare a adevărului. Dacă devii conștient de acest proces, cel de-al cincilea legământ capătă un nou sens și îți poate schimba viața.
(editura ADEVAR DIVIN)

Niciun comentariu: