duminică, 29 septembrie 2013

Un clip inspirațional despre Roşia Montana care te lasă fără cuvinte…




L-aţi urmărit? E adevărat că simţiţi nevoia să-l mai vedeţi o dată? Simbolistica sa este atât de puternică încât orice comentariu este de prisos. Acest clip nu mai trebuie explicat, nici comentat, căci el acţionează la nivel emoţional. Vorbele sunt de fapt ilustraţie, iar imaginea se adresează la un alt nivel decât cel cerebral, scrie Moise Guran pe biziday.ro. 

Am reuşit să iau legătura cu autorii clipului, cei care apar asumat pe genericul de final. Aşa am aflat că sunt amatori, e adevărat pasionaţi de filmare. Florin Cofar, realizatorul, este medic stomatolog la Timişoara. L-am invitat la televizor, dar nu vrea să vină. Şi-l asumă, dar nu vrea să profite de el, preferând un anonimat modest, mai exact un model de contrapunere goanei deşănţate după publicitate din societatea noastră. 
Florin a copilărit într-un sat din zona Roşia Poieni, la fel ca toţi ceilalţi implicaţi în realizarea clipului. L-au făcut acum două săptămâni, în concediu. Şi cam asta este tot ce mai poate fi spus suplimentar, căci detaliile sunt aproape inutile după ce ai văzut aceste trei minute de poezie care începe trist, continuă răscolitor şi se termină pur şi simplu inspiraţional. De fapt, nu se termină.





Sursa: http://danielroxin.blogspot.ro/2013/09/un-clip-despre-rosia-montana-care-te.html

sâmbătă, 21 septembrie 2013

IMPORTANT - Sâmbătă, 21 septembrie, se va realiza un LANȚ UMAN în jurul Palatului Parlamentului, pentru salvarea Roșiei Montane


Organizatorii protestelor din Piața Universității pentru salvarea Roșiei Montană plănuiesc realizarea unui protest inedit în fața Palatului Parlamentului. Pe Facebook a fost lansată o invitație de participare la realizarea unui lanț uman în jurul Casei Poporului, pentru data de sâmbătă, 21 septembrie.
(https://www.facebook.com/events/540993322639293/)

Pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină specială “Lanț uman în jurul Palatului Parlamentului”. Realizatorii acesteia spun că doresc să adune 6.000 de persoane care să participe la protestul inedit plănuit pentru sâmbătă seara.

Sâmbătă plănuim o acțiune neconvențională de protest în trei pași lejeri, de week-end:
1) îi așteptăm în Parcul Izvor cu muzică și voie bună pe bicicliști să-și termine marșul pentru piste pe șosea
2) îi lăsăm să se odihnească preț de jumătate de oră, timp în care noi, pietonii, ne ocupăm pozițiile în jurul Palatului Parlamentului.
3) la ora 7 fix pornim echipamentul de filmat de la înălțime (o dronă, da) și dăm startul flash-mob-ului: într-un exercițiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanț uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de bicicliști vor înconjura preț de 20 de minute întregul perimetru.
Pentru că timpul e scurt, ne-am gândit să te rugăm nu doar să dai „join” pe Facebook, dar să și convingi cât mai mulți cunoscuți să o facă. Dacă ne strângem 6000 până sâmbătă la prânz vom ști că evenimentul va fi un succes.
De asemenea, Duminică se organizează proteste în multe orașe din țară și străinătate. Detalii aici: 
http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/22-septembrie-iesim-din-nou-in-strada-pentru-rosia-montana
 

marți, 17 septembrie 2013

Celebrul actor Woody Harrelson susține salvarea Roșiei Montane


Celebrul actor de la Hollywood a aparut cu un mesaj uimitor: "Save Rosia Montana!/Salvati Rosia Montana".
Mesajul, scris in limba romana, este unul similar cu cele care au circulat saptamana trecuta in Piata Universitatii din Bucuresti. Alaturi de acest text, Harrelson a mai afisat un mesaj imprimat pe tricoul pe care il purta: "Just keep livin'" / "continuati sa traiti".Imaginea a fost postata pe contul de socializare al producatorului de film Alex Hubansi a facut rapid inconjurul lumii, gestul actorului fiind apreciat de mii de persoane. 


 Sursa: http://danielroxin.blogspot.ro/2013/09/celebrul-actor-woody-harrelson-sustine.html#more

duminică, 15 septembrie 2013

A fost o dată ca-n povesti...


A fost odată ca-n povesti,
A fost, de-ar mai fi iară ,
Din neamuri tracice, regeşti,
O prea frumoasă ţară.
Şi era una pe pământ
Şi mândră-n toate cele,
Cum e icoana unui sfânt
Şi Luna între stele.
Mă doare-n suflet, când privesc
La tot ce se întamplă,
Şi in mormant mă răsucesc
Şi cuie-mi intră-n tâmplă .
Eu nu mai simt miros de tei
În viata mea postumă,
Nu văd nici vajnici pui de lei,
Doar mucegai şi humă.
Luceferi nu mai strălucesc,
Cand ţara e o rană ,
Copiii mamele-şi bocesc ,
Ca n-au în blide hrană.
Cântat-am graiul românesc,
Această dulce limbă.
Dar astăzi, cei ce-o mai vorbesc,
Prin alte ţări o schimbă .
Degeaba le-am lăsat cu dor
O “Doină”, să tresară !
Trecutul nu e viitor
Şi viaţa li-i amară.
Nici harta nu-i ca-n alte dăţi,
Din Nistru până-n Tisa.
Moldova-i astăzi jumătăţi.
Cât rău făcutu-ni-s-a!
Degeaba scris-am eu scrisori
Din vremuri de urgie,
Şi m-am rugat de-atâtea ori,
Mai bine să vă fie.
Avut-am piatră la hotar
Şi-n ţara noastră singuri
Cules-am holde din brăzdar.
Acum n-aveţi nici linguri …
O, biet popor român sărac,
Cu-o ţară prea bogată!
Tu vino-i răului de hac
Să nu ţi-o vândă toată!
Şi dă-i afară pe străini
Cu toţi îmburgheziţii,
Să nu-ţi mai fie-n alte mâini
Guverne şi poliţii!
Cu trupe de comedianţi,
Numindu-le partide ,
Sunteţi românii emigranţi
Din Rai în ţări aride.
Pierdut-aţi banii ţării-n vânt
Şi-i goală visteria.
Mai daţi şi ape şi pământ
Şi vindeţi România.
Mihai Viteazu v-a lăsat
O ţară mai rotundă.
Voi azi aţi scos-o la mezat,
Străinii vă inundă.
Aveţi întinsul Bărăgan,
Şi nu aveţi o pâine.
Aveţi şi turme şi ciobani,
Dar duceţi vieţi de câine.
Aveţi bogaţii munţi Carpaţi
Şi dulcea Mioriţă,
Păduri de brazi,
Ce vă sunt fraţi,
Şi flori în poieniţă.
Aveţi o deltă ca-n poveşti,
Vedeţi să nu v-o fure,
Atâtea ape, atâţia peşti
Şi nu mâncaţi nici mure…
Nici vii pe deal nu mai zăresti,
Livezile se-uscară,
Când mărul Ţarii Româneşti
Se-aduce de afară.
Nu vine Mircea cel Batrân,
Nici Ştefan de la Putna,
Să vi-l alunge pe păgân,
Cand voi lăsat-aţi lupta!
Albastrul cerului senin
Se-ntunecă mai tare
De-atâţia nouri de venin,
De-atâta delăsare.
Nu voi a vă-nvăţa de rău,
Ci-ncerc a vă-nţelege.
De ani şi ani cădeţi în hău,
Nimic nu vă mai merge.
Ruşine să vă fie-n veac,
Că v-aţi trădat străbunii,
De parcă n-aţi fi pui de dac,
Ci rude-aţi fi cu hunii!
Lasaţi pe-ai voştri guvernanţi
Să vă înece-n smoală,
Să fiţi doar simpli figuranţi
În ţara voastră goală…

duminică, 8 septembrie 2013

De ce proiectul de la Roșia Montană este un act de TRĂDARE A INTERESULUI NAȚIONAL. Află tot adevărul și informează-ți prietenii și colegii!


un articol de Daniel Roxin
Incredibila acțiune de manipulare a opiniei publice operată cu o totală nemernicie de mulți dintre politicienii români și de o mare parte a mass-mediei centrale are ca scop mascarea adevărului despre proiectul de la Roșia Montană, un proiect pe care aceste nevertebrate vor cu orice preț să ni-l bage pe gât.
Adevărul este însă ușor de decelat și pune în evidență atât prostituția intelectuală pe care o practică mulți dintre jurnaliști, cât și ticăloșia cronică a clasei politice românești, cu puține excepții...
Haideți să analizăm, pe rând, toate aspectele implicate:
1. Prima trădare economică - redevența
Această "mare afacere", prezentată într-un mod agresiv ca fiind de interes național, aduce statului român o redevență de 6% (până acum o lună era de 4%!!!!!). Asta înseamnă că restul de 94% este al firmei Gold Corporation. Cum poate fi un proiect de interes național atâta vreme cât redevența pentru noi este de doar 6%? Atenție! Vorbim despre ceva ce este al românilor, pentru care canadienii (sau cine o fi în spatele RMGC) nu au făcut nimic ca să apară în pământul românesc! Un CEVA pe care statul român l-ar fi putut exploata singur, fără să dea nimănui nimic... Putea fi de interes național, din punct de vedere economic, dacă statul român avea 70 sau 80% redevență. Chiar și în această situație, RMGC ar fi trebuit să spună mulțumesc că poate exploata zona! Simplul fapt că s-a negociat în acest fel arată că cei care au făcut-o au trădat interesul național.
Dar eu mă întreb: dacă statul român împrumută în neștire miliarde de euro de la FMI, ca să plătească pensii și salarii la bugetari, de ce nu împrumută bani și pentru a deschide minele de aur și alte metale prețioase pe care să le exploateze în toatalitate spre interesul național? Pentru că marionetele care ne conduc răspund cu "Să trăiți, am înțeles!" telefoanelor care se dau de la Washington sau Moscova, de la Bruxelles sau Tel Aviv. Pentru că, dacă obiectivul este aducerea României în faliment și pierderea suveranității, atunci trebuie să devenim din ce în ce mai îndatorați și să ne lipsim de tot mai multe dintre resursele care ne-ar permite să ne plătim aceste datorii!!! Gândiți-vă cu atenție la acest lucru, pentru că exact asta se face!
2. A doua trădare economică - restul de metale rare despre care nu se vorbește
Iată ce ne spune, cu toată responsabilitatea, fostul inginer geolog șef de la Roșia Montană, Aurel Sântimbrean, un om care a lucrat vreme de 20 de ani acolo și care cunoaște cel mai bine zăcământul: "Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo." (vedeți aici întreg interviul lui Aurel Sântimbrean: http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/aurel-santimbrean/ )Uau! Adică acolo, la Roșia Montană, avem, în afara celor 300 de tone de aur și a celor 1.600 de tone de argint, alte metale rare cu o valoare de 4 ori mai mare decât aurul și argintul, la un loc! Ca să vezi!
În continuare, Aurel Sântimbrean mai spune că: "Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul." Curat în interesul național!...
Dacă raportăm beneficiile statului român la întrega bogăție de la Roșia Montană ne vom lua cu mâinile de cap pentru că în această situație în care avem redevență doar pentru aur și argint dar nu primim nimic pentru celelalte metale rare, înseamnă că statul român (ADICĂ NOI) primește în mod real doar 1,2% (unu virgulă doi la sută) din toate boțățiile noastre de la Roșia Montană! Iată că, prin acest proiect ticălos, ceea ce nu au reușit romanii să ne fure acum 2.000 de ani, ceea ce nu au reușit austriecii și ungurii să ia de la Roșia Montană cu forța mai târziu, este cedat în mod iresponsabil și criminal, de bună voie! Este de necrezut, până unde merge această ticăloșie. De aceea vă spun că trădarea este uriașă și toți cei care o comit sau sunt complici la comiterea ei vor trebui să răspundă penal într-o bună zi!
Iată, în continuare, ce se mai găsește în munții de la Roșia Montană, conform analizelor tehnice făcute de fostul inginer geolog șef de la Roșia Montană: "Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metalele identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale." Fără comentarii...
3. Manipularea cu roșienii lipsiți de resurse materiale pentru care acest proiect este o salvare

 Așa după cum ați putut vedea, RMGC a cucerit piața media centrală cu reclame și mesaje care vorbesc despre cât de necesar este acest proiect pentru locuitorii de la Roșia Montană. În același timp, mercenarii din presă încearcă să "transforme" proiectul de aici într-unul de interes local, față de care nu ar trebui să se exprime oamenii din alte colțuri ale țării. Ei bine, miza este una națională! Pentru cei de la Roșia Montană este o mare păcăleală pentru că, după cei 2 ani în care se va pregăti exploatarea, și pentru care vor fi angajați 2-3000 de oameni, din al treilea an vor mai rămâne doar 600 de angajați. Și chiar și dintre aceștia vor fi mulți tehnicieni aduși din altă parte, așa că roșienii vor mai rămâne cu 3-400 de locuri de muncă. Iar după încă câțiva ani de exploatare intensivă? - Deșertul, lacul cu cianuri, contaminarea, distrugerea patrimoniului cultural de la Roșia Montană, răpirea șansei de a transforma acest spațiu într-un obiectiv turistic care le-ar aduce roșienilor beneficii pentru generații. Merită? Evident că nu! Cu toate acestea, necesitatea stringentă a unui câștig material și ignoranța unor oameni simpli îi transformă pe mulți dintre locuitorii de la Roșia Montană într-o masă de manevră, în niște sinucigași...
4. Consecințele ecologice 

 Multe mi-a fost dat să aud în viață dar părerea unor așa-ziși specialiști care pretindeau că lacul de cianuri va fi atât de bine purificat încât ai putea bea și apă din el, m-a cutremurat!... Incredibil! Păi, atunci, de ce să mai facă un lac de decantare? Să îi dea drumul cianurii direct în mediu. Ba mai mult, toți cei care susțin proiectul să bea apă, ei și cu familiile lor, doar din această sursă. Să facem o linie de apă cu cianuri pentru politicienii și jurnaliștii care pretind că nu e niciun pericol ecologic...
Oameni buni, un lac de cianuri este un lac de cianuri. Vom rămâne cu el în brațe până la moartea copiilor noștri și chiar și după aceea. Un lac de cianuri este un pericol permanent, el trebuie întreținut mereu. Asta presupune cheltuieli extrem de mari. Cheltuieli pe care le vom suporta în cea mai mare parte noi și generațiile de după noi, pentru multă vreme. Și totul pentru 6% redevență sau 1,2% redevență, dacă luăm în calcul și restul bogățiilor de la Roșia Montană.
Un lac de cianuri poate fi pus în mișcare de un cutremur puternic, de un bombardament într-un posibil război viitor... Este o bombă ecologică care, cândva, poate să producă un dezastru de proporții apocaliptice. Merită oare? Nu, nu merită să ne expunem unui asemenea risc nici măcar dacă statul român ar exploata în mod exclusiv aceste zăcăminte. Există și alte metode. Sigur, poate nu sunt atât de rapide ca să satisfacă rapacitate celor care vor să pună mână cât mai repede pe aur, argint și celelate bogății...
5. Consecințele culturale
Roșia Montană este locul de unde dacii au adus aurul la lumină, acel aur care a salvat Imperiul Roman de la colapsul economic. Minele de la Roșia Montană sunt cele care au fost exploatate apoi de Imperiul Roman, cele care i-au permis să o ducă în bunăstare aproape 200 de ani. Acest patrimoniu, ca și povestea antică ce îl însoțește, este demn de a intra în Patrimoniul Unesco, poate fi un obiectiv turistic capabil să rezolve toate problemele economice ale roșienilor, pentru generații. A-l distruge este o crimă!
Iată că există soluția la manipularea grosolană care invocă necesitățile materiale ale minerilor din Apuseni - transformarea Roșiei Montane într-un obiectiv turistic. De ce autoritățile locale nu îl valorifică? Păi, după o pritenie atât de lungă cu corporația, cum să mai dea înapoi, nu?
6. Concluzii
Trădarea este evidentă, este dincolo de orice discuție! Din nefericire, trădarea este generală - ni s-a distrus industria și agricultura, ni s-a distrus educația și sistemul de sănătate, ni s-au înstrăinat resursele...
În concluzie, constatăm cu tristețe, cu furie, cu frustrare că:
- Trăim într-o țară bogată, dar românii sunt săraci
- Avem un potențial turistic fantastic, dar el nu este exploatat în interesul nostru
- Avem o istorie extraordinară, dar ea ne este furată, ascunsă, distrusă
- Avem resurse naturale uriașe dar ele nu mai sunt ale noastre, au fost date pe nimic
- Avem tineri geniali care câștigă aurul la olimpiade sau la concursurile de inventică, dar ei nu își pot atinge potențialul în România și pleacă peste hotare
Și totuși, nu e nimeni responsabil pentru asta?!
Pe ecranele televizoarelor ticăloșii încă vor să ne dea lecții de economie, de educație, de morală, de patrotism - ei, cei care au îngenuncheat România! Până când, însă?
Omani buni, România este sub ocupație de peste 20 de ani, de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă. Gândiți-vă: o armată de incompetenți nu ar fi putut produce un asemenea dezastru. Pentru că dacă acei incompetenți ar fi avut un dram de onoare, de patriotism, am fi stat mai bine decât acum. Nu s-ar fi priceput ei foarte mult, dar nici nu ne-ar fi vândut pe nimic! Vorbim însă de o armată de trădători, de alogeni în trup sau în spirit, care par să aibă mandat să pună România pe butuci, să o ducă spre faliment și pierderea suveranității. Până la transformarea țării noastre într-o colonie totală nu mai este mult... Timpul este scurt și doar o trezire a conștiinței naționale mai poate salva situația.
Așa că, române, eu îți spun: ieși și apără viitorul tău și al copiilor tăi! Spune NU trădării, minciunii, distrugerii economice și spirituale a neamului nostru. Fă-o acum! Vino în stradă și apără Roșia Montană, oriude te-ai afla! Aceasta este scânteia... Împreună putem reuși!
Astăzi, sâmbătă, de la ora 17:00, dar mai ales duminică, 08 septembrie, de la ora 17:00, ești așteptat la Universitate, în București, ca să le spui politicienilor că știi adevărul și că vei lupta pentru el! Așa să ne ajute Dumnezeu!
Daniel Roxin
Detalii despre protestele din țară și străinătate care vor avea loc duminică, 08 septembrie:
http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/lista-ora-elor-care-pe-8-septembrie-reiau-protestele-pentru-ro-ia-montan
IMPORTANT: Duminică, 08 septembrie, de la ora 20:00, urmărește ediția specială de la Nașul Tv pentru salvarea Roșiei Montane. Și eu voi fi acolo pentru a transmite informații în direct din mijlocul manifestanților. Nu uita că Nașul Tv este singurul post național de televiziune care îți prezintă realitatea din Piața Universității, că Nașul Tv nu a acceptat publicitate de la Gold Corporation!

Sursa: http://danielroxin.blogspot.ro

vineri, 6 septembrie 2013

Academia Română desfiinţează proiectul Roşia Montană – Video


Academia Română, prin vocea preşedintelui acestei instituţii, academicianul Ionel Haiduc, o somitate în domeniul academic, desfiinţează proiectul Roşia Montană sau, mai bine zis, tunul Roşia Montană, punct cu punct! Punctul de vedere al academiei Române a fost transmis în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune, în anul 2012. Acesta a abordat problema protecţiei mediului şi a patrimoniului, alături de ruşinoasa problemă a redevenţelor (a cantităţii de aur şi argint pe care statul o primeşte).
Prin argumente simple, de bun simţ, academicianul încearcă să ne trezească! Depinde de noi…
“Considerăm că ar fi trei condiţii care ar trebui îndeplinite.

Întâi, exploatarea să nu se facă la suprafaţă, cum este proiectat, ci în galerii. Exploatarea la suprafaţă periclitează mediul, periclitează peisajul, periclitează zonele arheologice, periclitează comunitatea care, în mare măsură, urmează să fie afectată şi distrusă chiar, or o exploatare în galerii, aşa cum se practică şi s-a practicat mineritul în România şi în alte ţări, se face în subteran şi nu se vede ce se întâmplă, nu afectează.
A doua condiţie s-ar referi la aspectele financiare. În momentul de faţă, se prevede o anumită redevenţă, deci o parte din sumă, sau un procent al investiţiei, al venitului, care este foarte mic, conform prevederilor actuale, să revină statului român. Or se uită următorul lucru: aurul , ca şi orice altă resursă minerală, este proprietatea statului, proprietatea statului român. În practica internaţională, mai ales la petrol, dar şi la minerale – aur, nichel, metale rare, metale obişnuite – se foloseşte aşa-numita metodă a împărţirii producţiei, acordul de împărţire a producţiei.
Asta ar însemna că din aurul extras, în cazul de faţă, investitorul, cel care exploatează resursa, primeşte o parte din producţie, care să acopere cheltuielile de investiţie, cheltuielile de operare şi un profit rezonabil, iar restul producţiei aparţine proprietarului de fapt, statului. În cazul unor ţări, această împărţire a producţiei înseamnă până la 80% din producţie revenind statului proprietar. Deci, în cazul aurului, ar însemna ca din aurul extras, partea care ar reveni statului român să intre direct în vistieria naţională, la Banca Naţională. Banca şi statul român nu trebuie să cumpere acest aur, îi aparţine, iar din aurul pe care îl posedă, plăteşte celui care îl exploatează.
A treia condiţie se referă la tehnologie. A stârnit multă discuţie şi multe emoţii tehnologia bazată pe folosirea cianurilor. E adevărat, în mineritul mondial al aurului, cea mai mare parte a exploatărilor din diverse ţări folosesc cianură. Cianura poate fi controlată, dar există şi alte tehnologii. Ea se foloseşte pentru că este cea mai ieftină, cea mai profitabilă şi atunci sigur, orice firmă încearcă să lucreze cu profitul maxim şi cu cheltuiala minimă.
Dar există şi alte tehnologii, iar în ultimul timp a apărut o informaţie pe internet, eu nu vreau să fac reclamă unei firme, dar există o firmă americană care susţine că are o tehnologie nouă, environment friendly, adică prietenoasă mediului, care nu foloseşte cianură, nu foloseşte reactivi toxici, este la fel de eficientă ca şi cianura, din punctul de vedere al tehnologiei, adică al gradului de extracţie, la fel de eficientă din punct de vedere economic şi care ar trebui, cred, studiată înainte de a se lua o decizie finală.
Mai există şi alte motive de îngrijorare. Din punct de vedere social, din punctul de vedere al locurilor de muncă. Nimeni nu răspunde la următoarea întrebare: dacă în perioada de construcţie sunt 2000 de locuri de muncă, în perioada de operare, după doi ani, rămân doar 500 de locuri de muncă, ce se întâmplă cu cele 1500 de locuri de muncă, locuri care dispar după perioada de doi ani?
O a doua întrebare, din punct de vedere social: câte locuri de muncă, în perioada de exploatare şi în perioada de construcţie pot fi ocupate cu persoane din zonă, localnici şi câţi specialişti sau tehnicieni, sau muncitori calificaţi trebuie aduşi din afară?
Tehnologia minieră se opreşte la poarta unei fabrici unde are loc apoi extracţia, în cazul de faţă, propusă cu cianură, dar extracţia aceasta este un procedeu chimic, e vorba de o industrie chimică, extragerea, tratarea minereului cu cianură, or aici e nevoie de chimişti, e nevoie de tehnicieni calificaţi în acest domeniu şi nu cred că toate locurile de muncă pot fi acoperite cu localnici. Noi nu considerăm că este un proiect de dezvoltare durabilă.
După şaptesprezece ani, zona rămâne fără resurse, fără locuri de muncă şi care este perspectiva în urma încheierii întregii operaţiuni? Mai este încă ceva: nu cred că trebuie să epuizăm total rezervele acestea de aur de la Roşia Montană şi în general din Munţii Apuseni. Suntem datori să lăsăm şi generaţiilor viitoare, pentru că rezervele bogăţiei naturale nu sunt o moştenire a trecutului, ci un împrumut de la generaţiile viitoare. Dacă de 2000 de ani s-a scos aur în Munţii Apuseni puţin câte puţin, şi n-a fost chiar puţin, ar trebui ca şi generaţiile viitoare să se poată bucura de o parte din această rezervă şi avere naţională.”